Vítejte v novém eshopu energyking.cz, který nahrazuje předchozí eshop svetmovano.cz.
Pokud jste v eshopu svetmovano.cz měli zákaznický účet, tak Vám nyní k přihlášení budou fungovat stejné údaje.
Velkoobchodní ceny jsou také zachovány a uvidíte je po příhlášení do svého účtu.
Těšíme se na spolupráci.
Vše skladem Zboží můžete mít již dnes
Doprava zdarma Při nákupu nad 1 000 Kč
Nákup bez rizika Bezplatná výměna zboží
Vrácení zboží Možnost vrácení do 30 dní

Power Banky - nejlepší zdroj energie na cesty

Powerbank tedy energetická banka je externí baterie, která funguje stejně jako nabíječka. Její největší výhodou je mobilita, takže už nemusíte hledat zásuvky na cestách. Powerbanku je dobré nabít vždy před cestou. Její kapacita poté určuje, kolikrát s ní nabijete Vaše zařízení.

Proč mít powerbanku

Vybije se Vám telefon zrovna ve chvíli, když potřebujete volat? Nebo jezdíte vlakem bez zásuvky a chcete přesto poslouchat hudbu z mobilu? Případně jste venku, na výletě někde mimo civilizaci, zásuvka samozřejmě nikde poblíž není a potřebujete nutně používat mobil, tablet nebo dokonce notebook?

Pokud jste si na některou z výše uvedených otázek odpověděli kladně, je powerbank přesně to, co potřebujete.

Podle čeho si mám powerbank vybrat?

Podle délky cesty, také podle kapacity baterie v mém telefonu nebo tabletu. Ještě je dobré zvážit, zda jsou při výběru důležité rozměry a hlavně váha powerbanky. A samozřejmě rozhoduje cena v porovnání s těmito parametry.

- při výběru vhodné powerbanky sledujeme tyto parametry:

Kapacita externí baterie –  udává se v mAh. Správně by se ovšem měla kapacita uvádět v Wh (Watt hodina), kde se zohledňuje napětí v baterii. To výrobci neuvádějí. Většinou se předpokládá, že u většiny z nich je nižší, než 5V, které vyžadují mobily a tablety. Při nabíjení dochází ke změně napětí. V důsledku toho se část kapacity ztratí a proto nelze říci, že 3000 mAh powerbank nabije do plné kapacity baterii o kapacitě 3000 mAh v mobilním telefonu. Pro nabití 3000 mAh akumulátoru v telefonu potřebujeme zhruba 3600 mAh energie v powerbance. Před výběrem je tedy nutné zvážit jak velká je kapacita baterie v mém zařízení a zamyslet se nad tím, zda bude potřeba jej nabíjet powerbankou vícekrát, do doby, než budu zase u nejbližší zásuvky.

Velikost externí baterie – platí, že čím vyšší má powerbanka kapacitu, tím bude vyšší počet článků, rozměry samotného těla baterie a tím i její celková hmotnost.

Rychlost nabíjení – se odvíjí od velikosti výstupního proudu powerbanky. Čím je tento proud vyšší, tím je pochopitelně rychlejší i nabíjení. Nejlevnější externí baterie mají hodnotu výstupního proudu pouze 1A, díky tomu trvá nabíjení kapacity vyšší než 3000 mAh docela dost dlouho. Rychlejší je nabíjení proudem 2A. Nevýhodou je, že kapacitu své baterie vyčerpáte rychleji.

Pokud hledáte kvalitní powerbanku s rychlým nabíjením a vysokou kapacitou 10000 mAh např. na celodenní služební cestu, můžeme Vám nabídnout Romoss Sense X - nabíjí až 4x rychleji, než běžné modely. Má nadstandardní účinnost až 95%, možnost dobíjení z obou výstupů najednou, praktickou LED svítilnu a velmi nízkou váhu i velikost – poloviční, než u konkurenčních 10000 mAh baterií.

 

Klasická powerbanka s USB výstupy může nabíjet telefony, tablety, GPS, osvětlení na kolo nebo fotoaparáty. Většina powerbank má LED diody, které Vám ukazují stupeň jejího nabití, lepší z nich disponují LCD displejem s přesným ukazatelem zbývající energie v procentech. Spousta power bank v balení obsahuje micro USB kabel pro nabíjení samotné powerbanky, ale také pro nabíjení většiny telefonů, tabletů nebo fotoaparátů.

Potřebuji powerbanku pro notebook? V tomto případě je dobíjena pomocí připojení k adaptéru, který bývá součástí balení. S přibalenými koncovkami a kabelem je tedy vhodná pro většinu standardních notebooků. Před koupí doporučujeme poradit se s prodejcem, zda je powerbanka kompatibilní s Vaším notebookem.

Na co si dát pozor při výběru powerbanky?

a.) na kvalitu kabelu. Pokud není dostatečně kvalitní, tak dochází při nabíjení ke ztrátě napětí.

b.) některé powerbanky mají možnost dobíjet současně i více než jeden přístroj. Menší a levné modely mají jen jeden výstup, dražší většinou dva.

c.) powerbank může sloužit i jako rozbočovač. Některé z nich se totiž umějí dobíjet a u toho současně nabíjet další zařízení.

Jak dobíjet powerbanku?

Powerbanku můžete nabíjet připojením do zásuvky přes adaptér. Většina powerbank používá microUSB napájení s hodnotami 5V a 1 až 2A. To jsou stejné parametry, jaké využívá pro nabíjení většina smartphonů, tabletů nebo GPS navigací, takže je možné powerbanku nabíjet USB adaptérem dodaným k těmto zařízením. Pokud nemáte takový USB adaptér, můžete powerbanky také jednoduše nabít připojením do USB portu Vašeho počítače či notebooku. Powerbank pro nabíjení notebooků většinou obsahují v balení svoji vlastní nabíječku, nebo USB adaptér. Solární powerbanky jsou kromě standardního nabíjení vybavené také nabíjením pomocí solárního panelu.

Jak dlouho se powerbanka bude nabíjet?

Čas nabíjení je ovlivněn její velikostí. Menší powerbanky pro mobilní telefony jsou nabité během pár hodin. Ty určené pro notebooky se mohou nabíjet i více jak půl dne. Většina z nich je vybavena LED diodami, které indikují stav nabití. Je dobré nechat powerbanku ještě chvíli nabíjet i poté, co LED diody ukazují, že je zařízení plně nabité. Nejlepší je, pokud víte, že budete powerbanku potřebovat následující den, dát ji večer nabíjet. Ráno již bude plně připravena.