Vítejte v novém eshopu energyking.cz, který nahrazuje předchozí eshop svetmovano.cz.
Pokud jste v eshopu svetmovano.cz měli zákaznický účet, tak Vám nyní k přihlášení budou fungovat stejné údaje.
Velkoobchodní ceny jsou také zachovány a uvidíte je po příhlášení do svého účtu.
Těšíme se na spolupráci.
Vše skladem Zboží můžete mít již dnes
Doprava zdarma Při nákupu nad 1 000 Kč
Nákup bez rizika Bezplatná výměna zboží
Vrácení zboží Možnost vrácení do 30 dní

Technologie rychlonabíjení - 2. část - Apple fast charging a Adaptive fast charging

STANDARDY RYCHLÉHO NABÍJENÍ:

Nyní se podrobněji podíváme na rychlonabíjení konkrétních výrobců. V tomto článku to bude Apple a Samsung.

Rychlé nabíjení od Applu (Apple fast charging)

+ Klady

  • USB-PD, průmyslová norma, pracuje s rostoucím počtem zařízení.

- Nevýhody

  • Není zrovna nejlevnější, nejspíš si docela připlatíte. V krabici se zařízením Apple nedodává nabíječky kompatibilní s USB-PD.

Apple iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 a iPhone 8 Plus všechny disponují USB-PD a stejně tak i iPad Pro, 12-palcový MacBook, Chromebook Pixel společnosti Google a Lenovo X1 Carbon. Největší výhodou je vzájemná kompatibilita - USB-PD nevyžaduje žádné speciální kabely nebo zásuvky.

Podporované výstupy, kabely a adaptéry

Pokud budete chtít využít kompatibilitu zařízení iPhone s USB-PD, budete muset vyrazit pro příslušenství, jelikož Apple nedodává spolu s výrobky USB-C kabely. A budete potřebovat koupit kabel Lightning s převodem na USB-C, který podporuje USB-PD - pokud použijete klasický Lightning kabel s převodem z USB-C na USB-A, nabíječka bude mít,v rámci výchozího nastavení, přednastavený nejnižší výkon.

Apple doporučuje:

  • Apple 18W, 29W, 30W, 61W nebo 87W napájecí adaptér USB-C.
  • Srovnatelný napájecí adaptér USB-C od konkurence, který podporuje napájení USB (USB-PD).

Pokud si nejste jisti, zda-li Váš adaptér podporuje fast charge, můžete to zjistit na spodní straně adaptéru.

Rychlost nabíjení

Nezávisle na tom, kterou nabíječku USB-C koupíte, budete semuset vyrovnat s bezpečnostními limity iPhonu. Rychlé nabíjení se rozběhne, pokud je baterie nabita z 0% a bude pokračovat až k 79%, ale jakmile dosáhne 80%, zastaví se.

Takže pokud na příslušenství nebudete šetřit, Vaše baterie se nabije poměrně dost rychle. Rychle nabíjející se iPhony využívající USB-PD se nabijí z 0% na 50% za 30 minut.

 

Samsung a jejich technologie Adaptive fast charging

+ Klady

  • Implementován ve všech zařízeních Samsung.
  • Kompatibilní s QuickCharge 2.0.

- Nevýhody

  • Velmi konzervativní.

Adaptive fast charging Samsungu je exkluzivní pro zařízení Galaxy, jako jsou Galaxy S9 a Note 8. Na rozdíl od QuickCharge a dalších konkurenčních rychlíků je plně kompatibilní s Exynosem, systémem na čipu, který se běžně vyskytuje v mezinárodních variantách zařízení společnosti Samsung.

Technická specifikace a kompatibilní adaptéry

Adaptive Fast Charging společnosti Samsung dosahuje svého teoretického vrcholu na hodnotě 9V / 2A (18W), ale v praxi má tendenci být trochu konzervativnější. Chcete-li využívat technologie Adaptive Fast Charging je nutné zakoupit certifikovanou nabíječku. Většina zařízení Samsung podporuje příslušenství kompatibilní s QuickCharge.

Rychlost nabíjení

Samsung neuvádí rychlost nabíjení pro technologii Adaptive Fast Charging. Když jsme prováděli pokus na Galaxy S8, který disponuje baterií o objemu 3000mAh, plné nabití trvalo přibližně 2 hodiny. S touto dobou můžete počítat i u ostatních obdobných zařízení.

Bezpečnostní opatření

Technické statistiky technologie Adaptive Fast Chargingje obtížné nalézt, ale neoficiálně se přikláníme spíše ke konzervativním klasikám. Podle podrobné analýzy XDA o normách rychlého nabíjení udržuje Galaxy S8 Plus u rychlého nabíjení nejnižší teplotu mezi všemi obdobnými kusy na trhu.