Vítejte v novém eshopu energyking.cz, který nahrazuje předchozí eshop svetmovano.cz.
Pokud jste v eshopu svetmovano.cz měli zákaznický účet, tak Vám nyní k přihlášení budou fungovat stejné údaje.
Velkoobchodní ceny jsou také zachovány a uvidíte je po příhlášení do svého účtu.
Těšíme se na spolupráci.
Vše skladem Zboží můžete mít již dnes
Doprava zdarma Při nákupu nad 1 000 Kč
Nákup bez rizika Bezplatná výměna zboží
Vrácení zboží Možnost vrácení do 30 dní

Jak se správně starat o baterii v laptopu? (tipy, pravidla a triky)

A) Šetři s nabíjecími cykly, ušetříš kapacitu baterie

Jeden nabíjecí cyklus = jedno úplné vybití baterie na 0 procent a poté její nabití zpátky na 100% kapacity. Vybití na 50 procent a následné nabití zpět na 100 procent se rovná jedné polovině nabíjecího cyklu.

Časem a s každým dalším nabíjecím cyklem se snižuje kapacita článků v baterii a čím dál více se vzdaluje hodnotě z její výrobní specifikace, tzn. - čím méně krát jí vybijete, tím vám pochopitelně vydrží déle. Začněme návštěvou záložky nastavení napájení v ovládacích panelech Windows našeho laptopu.

Hodně notebooků nabízí možnost přepnout na tzv. „eko mód“, který automaticky reguluje, jak je napájení používáno (například tím, že jednoduše reguluje jas obrazovky), aby se ušetřila drahocenná kapacita baterie. Můžete pochopitelně i manuálně zredukovat množství energie, kterou používáte. Stačí k tomu vypnout Wi-Fi a Bluetooth v době, kdy je nepoužíváte. Dále vypněte takové zbytečnosti, jako např. podsvícení klávesnice a jednoduše se Vám podařilo zredukovat množství komponent notebooku spalujících drahocennou energii.

Také věnujte prosím pozornost používání módu hibernace. Ideálně chcete, aby notebook vstoupil do režimu hibernace před tím, než je baterie skoro úplně vybitá, stejně jako během prostojů, kdy jej nebudete na chvíli používat. Hibernace je stav napájení, ve kterém je vše v pracovní paměti zapsáno na pevný disk nebo SSD a poté je notebook zcela vypnut. Proto nespotřebovává žádnou energii. Naproti tomu různé stavy spánku, které jsou k dispozici u všech moderních notebooků, používají vždy alespoň nějakou energii v průběhu času.

Dokonce můžete ušetřit ještě mnohem více energie – spusťte na počítači s Windows Správce úloh (klávesy CTRL+ALT+Del), poté se přepněte na záložku Procesy, kde uvidíte žrouty energie, dále zkontrolujte system tray pro nepotřebné spuštěné ikony aplikací.

V macOS vidíte, které aplikace spotřebovávají nejvíce energie kliknutím na ikonu baterie na liště vpravo nahoře a otevřením Activity Monitor (nebo klikněte na hledání ve Spotlight a napište Activity Monitor), výběrem položky Energy section. Služby cloudových úložišť nebo přehrávače videí, které nepoužíváte mohou být také bezpečně ukončeny.

Jak Microsoft, tak Apple mají návody, které tento proces vysvětlují dále a podrobněji, stačí navštívit jejich web s podporou produktu. A nakonec je tu jedno řešení pro všechny – nepoužívejte svůj laptop v běhu na baterii, pokud nemusíte. V dnešní éře baterií s velmi dlouhou výdrží, je jednoduché zapomenout večer, když přijdete domů z práce, zapojit váš laptop do nabíječky. Ale má to samozřejmě jednu velkou nevýhodu, tímto chováním celkem dost rychle snížíte životnost vaší baterie.

B) Udržuj baterii v bezpečné zóně

Ve starobylých, méně osvícených časech, se vyskytoval u baterií typu nikl-metal-hydrid (NiMH) tzv. paměťový efekt. Ten způsoboval, že baterie „zapomínala“ svojí plnou kapacitu a začínala se nabíjet na stále nižší a nižší úrovni. U moderních baterií typu Li-Ion nebo Li-Pol naštěstí již tento problém neexistuje, ale bohužel vedl ke špatným radám uživatelům na různých fórech i odborných a k šíření mylných informací o správě baterií a způsobu chování se k nim. Nastal čas si to ujasnit.

Proti některým doporučením, neměli bychom lithium-iontovou baterii úplně vybít a poté ji znovu nabít, abychom ji nějak restartovali nebo ji zkalibrovali – tohle je pro ní v podstatě destruktivní proces. Zda tedy provádět či neprovádět úplné vybití alespoň několikrát do roka, zůstává nezodpovězenou otázkou. Obecně se shodneme na tom, že nejlepší je nechat baterii vybít na kapacitu kolem dvaceti procent a poté jí nabít, pokud je to potřeba. Vždyť kdo z nás nemá vztah lásky nebo nenávisti k baterii svého notebooku?

Nicméně dodržováním jistých pravidel můžeme ten vztah posunout více směrem k „láskyplné“ straně. Zde si řekneme, jak na to.

Byly doby, kdy se uživatelům radilo nenechávat zařízení nabíjet na 100 procent a pak jej dále nechávat v zásuvce, protože by se rapidně mohla snižovat životnost baterie přebíjením. To neplatí, protože všechny moderní zařízení mají v sobě obvod, který zastaví nabíjení, pokud baterie dosáhne 100 procent – pokud zařízení dále necháme zapojené v nabíječce, neovlivní to nijak životnost baterie. Nic ovšem nezkazíte tím pokud po nabití laptop vypnete a vyndáte nabíjecí adaptér ze zásuvky.

Pokud zařízení hodláte dlouhodobě skladovat bez používání, nabijte nebo vybijte jej předtím na 50 procent kapacity.

Obecně tedy platí – nejlepší je pro vaší Li-Ion baterii vyhnout se vybíjení pod 20 procent kapacity. Nabíjejte jí, jak potřebujete. A to je vlastně všechno o co se musíte u moderních baterií a zařízení starat – musíte samozřejmě očekávat, že baterie vždy nakonec začnou ztrácet celkovou kapacitu.

C) Začíná tady být strašné vedro, takže někam rychle schovej své baterie

Dnešní Li-Ion baterie jsou odolné, ale mohou snést jen určité množství tepla. Vysoké teploty mohou permanentně poškodit baterii vašeho zařízení, nebo rapidně snížit její kapacitu.

Například, pokud nabíjíte baterii a hrozí velké teplo - ať už třeba tím, že procesor a grafická karta zařízení pracují naplno a teplo je nedostatečně odváděno chlazením nebo je horký letní den - vypněte zařízení a baterii z něj vyndejte. Dejte mu čas, aby se ochladilo nebo se přesuňte na místo s nižší teplotou okolí. Bohužel mnoho moderních zařízení má pevně uchycenou nedemontovatelnou baterii, zde jediné co můžete udělat je vypnout laptop a nechat jej vychladnout.

Stejně tak platí, nepokládejte si laptop do klína. Pokud by možné poškození varlat a nepohodlí nebyly dost dobré důvody proč to nedělat, pak také blokujete větrací otvory laptopu. Nasávací otvor dole nemůže nasávat studený vzduch nebo blokujete ty otvory, které vyfukují horký vzduch ze zařízení ven. Dále se vyvarujte toho, že budete umísťovat vaše zařízení na horká místa, do rozpáleného auta , pod okno, kde se může setkat s přímým slunečním světlem nebo do blízkosti ohřívače. Neobvyklé podmínky, jako jsou tyto, mohou v krátké době způsobit velké poškození baterie, třebaže si to okamžitě neuvědomíte. Naproti tomu nízké teploty obvykle, až do určitého bodu nejsou problém. Doporučuje se skladovat baterii na chladném místě. Notebook však nenechávejte v mrazu. Příliš nízké teploty mohou okamžitě zničit baterii nebo ji nevratně poškodit či významně snížit její životnost.

D) Je čas projevit své věrné baterii trochu té „lásky“

Pokud vlastníte zařízení s vyjmutelnou baterií - není pevně zalita uvnitř - je dobré o ni čas od času pečovat. Vyndejte ji několikrát do roka ven, velmi opatrně otřete měkkým hadříkem a odstraňte prach. Ujistěte se, že kontakty baterie jsou obzvláště čisté.

E) Software a vaše baterie

Aktualizujte operační systém a aplikace svého zařízení. Softwarové společnosti stále pracují na snížení energetické náročnosti svých aplikací a systému. Stejný operační systém s každým dalším opravným patchem může být mnohem méně náročný na energii z baterie, čímž prodloužíte výdrž laptopu při běhu na ní bez jakékoliv další změny.

Takže si hlídejte aktualizace operačního systému,prodloužíte tím životnost vašeho zařízení.

Závěrečné shrnutí:

Vyvarujte se:

  • úplnému vybití baterie na 0 procent kapacity
  • spoléhání se na hibernační mód laptopu
  • dlouhým obdobím, kdy zařízení někde necháte ležet a nepoužíváte ho (ujistěte se, že baterie je nabitá na 50 procent kapacity)
  • horkých letních dní – nepokládejte zařízení do rozpáleného auta, vyhněte se přímému slunci a uchovávejte jej uvnitř budovy na chladném místě.