Vítejte v novém eshopu energyking.cz, který nahrazuje předchozí eshop svetmovano.cz.
Pokud jste v eshopu svetmovano.cz měli zákaznický účet, tak Vám nyní k přihlášení budou fungovat stejné údaje.
Velkoobchodní ceny jsou také zachovány a uvidíte je po příhlášení do svého účtu.
Těšíme se na spolupráci.
Vše skladem Zboží můžete mít již dnes
Doprava zdarma Při nákupu nad 1 000 Kč
Nákup bez rizika Bezplatná výměna zboží
Vrácení zboží Možnost vrácení do 30 dní

Fakta a mýty o nabíjení baterie notebooku

Nenabíjejte baterii u notebooku do plna

PRAVDA. Proč? Protože pokud necháme zcela nabitou baterii delší dobu při vysokých teplotách (a takové v notebooku jsou a k tomu má i baterie vysokou teplotu), tak velmi rychle ztratí svou kapacitu. Nejlepší je, pokud nastavíte automatické odpojení nabíjení baterie, pokud nabití dosáhne kolem 70-80%. Je tady ale dobrá zpráva – již mnohem častěji výrobci vybavují zařízení funkcí automatického odpojení.

Odpojte kabel, když je baterie nabitá

MÝTUS. Není to nutné. To, jestli odpojíte kabel po nabití, nebo nikoliv, nemá žádný vliv na funkčnost baterie. Co více, moderní notebooky automaticky zastavují nabíjení, pokud dosáhne 100% nebo méně, v závislosti na tom, jak jsou nastavené. Zde je dobré tuto informaci zjistit a případně nastavit, aby se baterie nabíjela, jak je výše uvedeno, tedy do 70-80%.

Nevybíjejte baterii až do konce

PRAVDA. Již jsme se o tom zmiňovali na blogu několikrát. Opět se zde vkrádá naše oblíbená metafora - baterie jsou jako lidé. Co se děje, když ztratíte téměř všechnu energii? Velmi často se dostaví nemoc či deprese. Poté je velmi těžké vrátit se do původního stavu, pokud je to vůbec možné. Stejné je to s bateriemi. Každé úplné vybití snižuje jejich trvanlivost. Není dobré tedy dopouštět do situací, aby se notebook vypnul z důvodu chybějící energie.  Zde máme opět dobrou informaci - moderní zařízení si již samy hlídají, aby se baterie zcela nevybila. Vyhledejte v "možnostech nabíjení" a sami nastavte správné parametry. Bezpečný stav je 5%. Systém by měl vypnout notebook, aby nedošlo k úplnému vybití baterie.

Naučte se nastavit baterii

PRAVDA! Pokud správně nastavíte všechny parametry, nebudete se muset trápit, že se baterie notebooku nabije na 100% nebo naopak zcela vybije.  Pozor! Navzdory tomu, co se Vám snaží výrobci různých aplikací typu "baterry boost" vštěpit, si pamatujte, že každé zařízení má vlastní software, který je určen k nastavení baterie. Nalezněte ho a naučte se, jak se starat o baterii a budete se mnohem déle těšit její životností.

Vytahujte baterii, když máte notebook připojen do elektrické sítě

KDYSI PRAVDA, DNES – MÝTUS! Už to tak je, že výrobci, kteří jsou si vědomi nedokonalostí lithio-iontových baterií, vybavují zařízení mechanismy, které způsobují to, že na to nemusíme myslet.  Kdysi, zejména v době, kdy kralovaly niklové baterie, opravdu bylo dobré, pokud notebook pracoval např. POUZE na síťovém napájení, vytahovat nabitou baterii, aby nedošlo k přehřátí. Dnes je to již jednodušší, protože díky zmíněným mechanismům, není možné "přebít" baterii. Pokud používáte síťové napájení, systém bude udržovat hladinu nabití na určené hodnotě.

Nepřehřívejte notebook

PRAVDA! Není nutné mít velké znalosti, abyste věděli, že vysoká teplota je velké ohrožení jak pro baterii, tak pro její životnost. Určitě se Vám již stalo pracovat s notebookem na kolenou, když měl relativně vysokou teplotu, je to tak? Nepochybně! Co se tedy vlastně děje? Optimální teplota pro články baterie je kolem 20ºC. Každá odchylka od této normy, jak na jednu, tak i druhou stranu (protože nízké teploty nemají dobrý vliv na články) je menší nebo větší problém.

Zmínili jsme se o držení notebooku na kolenou. Je to pohodlné.  Ale snažme se, abychom ho raději umístili na psací stůl či podložku. Ty jsou často vybaveny dodatečným ventilátorem. Je to důležité, protože když využíváte notebook, musí být ventilační otvory vždy odkryté. Je to nejdůležitější chladicí systém baterie.

Šetřete energii

PRAVDA. Jestli šetříte uloženou energii v baterii, šetříte také cykly jejího nabíjení a s tím je spojeno prodloužení životnosti baterie. Pokud je to tedy možné, využívejte režimy s úsporou energie.  Nabízí je každý systém, a také jsme několikrát psali o tom, jak šetřit energii, např. zmenšením hladiny podsvětlení displeje nebo vypnutím aktuálně nepotřebných programů.

Formátování baterie

MÝTUS. Informace o nutnosti formátování baterie několikanásobným úplným vybitím a nabitím se pomalu stává mýtem. Toto přesvědčení pochází z dob rozšířených niklových baterií, ve kterých se objevoval tzv. "paměťový efekt". Proto bylo pro správné fungování baterie nutné jejich formátování. Ale vývoj jde směrem kupředu, i mj. dík profesoru Goodenoughovi a koncernu Sony se tím nemusíme již trápit v případě dnes obecně užívaných lithio-iontových a lithio-polymerových článků. Co více, tento proces nejen, že nepomáhá, ale doslova poškozuje články!

Používejte pouze prověřené nabíječky

ČÁSTEČNÁ PRAVDA. Zde Vám připomínáme článek a rozdílu mezi levnější alternativou a levnou náhražkou. Pokud ušetříte u nákupu nabíječky (šetří téměř každý), je dobré zainvestovat nepatrně více do prověřených alternativ než poškodit své zařízení zakoupením levné náhražky.

Doufáme, že nyní jste již více přesvědčen, že je dobré přemýšlet o tom, jak každý den zacházíte se svojí baterií - jak v notebooku, tak i vnitřní. J