Vítejte v novém eshopu energyking.cz, který nahrazuje předchozí eshop svetmovano.cz.
Pokud jste v eshopu svetmovano.cz měli zákaznický účet, tak Vám nyní k přihlášení budou fungovat stejné údaje.
Velkoobchodní ceny jsou také zachovány a uvidíte je po příhlášení do svého účtu.
Těšíme se na spolupráci.
Vše skladem Zboží můžete mít již dnes
Doprava zdarma Při nákupu nad 1 000 Kč
Nákup bez rizika Bezplatná výměna zboží
Vrácení zboží Možnost vrácení do 30 dní

Co je USB-C aneb budoucnost v kostce

S přibývajícími novými Macy a Windows notebooky, které tento konektor vlastní, je jasné, že zde USB-C nějakou dobu zůstane. Zde máte některé z důvodů, proč tomu tak je.

Vznik USB-C

usb-c-vs-usb-2

Poprvé se začal na nových zařízeních objevovat v polovině roku 2014 (např. na novém Mac Booku), od roku 2015 je USB-C mainstreamový standard (tzn. je na většině zařízení na trhu jako standardní konektor). USB-C je novým standardem pro dobíjení zařízení i přenost dat současně.Vznikl na popud USB Implementers Fóra, uskupení více než 700 společností jako např. Microsoft, Apple, Dell, HP nebo Intel. Tato skupina technologických lídrů USB-C vyvinula a prosadila. Zanedlouho úplně nahradí Lightning a MagSafe - standardy firmy Apple, které mají velmi limitovanou podporu jinde, než právě uvnitř jablečného ekosystému.

USB-C a USB 3.1

USB-C konektor vzhledově připomíná micro USB, jen je oválnější a malinko tlustší. Podobně jako u Lightning nebo MagSafe nezáleží při zapojení na orientaci konektoru a není nutné jej převracet. Také má stejné konce na obou stranách, takže žádný samec a samice, jako u předchozích verzí USB , které jsme používali předcházejících dvacet let. USB-C je kompatibilní s Linuxem, Windows 8.1/10, OS X, Androidem 6 a výše i Chrome OS. Základnem technologie USB-C je protokol USB 3.1, se šířkou pásma až 10 Gbps, Tento konektor se může vyskytovat i ve své větší verzi, pro stolní počítače – potom tyto porty nazýváme USB 3.1 Typ A. Na mobilních zařízeních a laptopech se vyskytuje ve většině případů ve formě USB-C konektoru.


USB-C generace:

  • a.) USB-C Gen 1 – rychlost až 5 Gpbs, pracuje stejnou rychlostí jako starší USB 3.0.
  • b.) USB-C Gen 2 – rychlost až 10 Gbps, vyrovná se rychlostem přenosu dat na jednokanálovém rozhraní Thunderbolt.

Jde využít i k napájení - maximem je 5A při 20V, tedy 100W, což dostačuje pro většinu notebooků. USB-C samozřejmě podporuje také protokol Thunderbolt 3. To znamená především šířku pásma až 40 Gbps, nižší spotřebu a možnost napájet zařízení až výkonem 100 W. Jediný kabel na přenos energie a velkého množství dat – můžeš si přes něj zapojit až dva 60 Hz 4K displaye současně. Apple Macbook Pro má čtyři tyto porty, aby maximálně uspokojil požadavky všech, i těch nejnáročnějších uživatelů.

Adaptéry a kabely

USB-C je elektricky kompatibilní se starším rozhraním USB 3.0 a jak je uvedeno výše, plně kompatibilní s porty USB 3.1. Ale díky novému konektoru je nutné často použít adaptér nebo kabely s USB-C do staršího portu, aby bylo možné připojit cokoliv s tímto novým rozhraním i do zařízení, které nemá porty USB-C. Dobré ale je, že pokud zakoupíš několik USB-C kabelů, budou fungovat se vším. V našem e-shopu máme pro tebe kvalitní kabel Romoss USB-C na USB 3.0

Prodávají se dokonce i speciální redukce např. USB-C do DVI nebo USB-C kabel, který se na druhém konci rozděluje na dva konektory RS-232 (tedy sériový port, průmyslový standart od roku 1969) Dnes je USB-C prostě všude. Rozhodně se ti tedy nemůže stát, že budeš mít u sebe pouze kabel mini USB k telefonu s micro USB portem a tím pádem jej nebudeš moci nabíjet. To je s USB-C minulostí. Co mám dělat, když mé zařízení (např. nový Macbook 12“ 2017) má jen jeden USB-C port ?

Zakoupíš si dokovací stanici s USB-C. Tohle udělátko nabije tvůj notebook a současně ti přidá další porty jako Ethernet, HDMI, USB 3.0 a VGA a podporu pro zapojení více monitorů.

Potřebuji USB-C ?

Výskyt nebo naopak chybějící port USB-C se stávají jedním z rozhodujících faktorů při výběru tvého nového laptopu, chytrého telefonu, tabletu nebo stolního počítače. Pokud si koupíš nový Mac Book Pro, Zen Book nebo HP Spectre, zcela určitě bude obsahovat alespoň jeden či dva USB-C konektory. Pokud jsi spíše uživatel stolních PC, pak jej najdeš na většinou highendových či herních sestavách, jestliže si PC skládáš sám, tak na mid-range až highendových skříních.

Za pár let bude velmi těžké najít zařízení se starým rozhraním USB Typ A, navíc nikdo se nebude chtít trápit s jejich pomalým přenosem dat.

Jedna věc je totiž už dnes jistá, nový multiplatformní konektor je tu. Nahrazuje starou gardu, tak jako původní USB rozhraní nahradilo Apple Desktop sběrnici (ADB), FireWire, paralelní a sériové porty nebo SCSI a PS/2 na starých noteboocích a stolních počítačích.